I lördags kväll åkte jag och min familj in till stan - eventet Kulturnatt Stockholm ägde då rum. Det fanns såklart många aktiviteter att välja på, men anledningen till att vi åkte dit var att Stockholms slotts Bernadottevåning öppnades. Det var dessutom fri entré.
Vi kom till Slussen runt 18.00, passerade Karl XIV Johans staty och promenerade längs Skeppsbron där Gustav III poserar.
Innan slottsbesöket åt vi middag på Texas Longhorn i Gamla Stan. Lite längre ner på Svartmangatan signerade historikern Christopher O'Regan sin bok om Gustav III:s hov, utanför stod folk utklädda i tjusiga 1700-talskläder.
Vi passerade sedan Stortorget och kom till Slottsbacken. Även personalen på slottet var utklädda i historiska dräkter, dock olika moden, inte bara rokoko som var stilen under den största delen av 1700-talet.
I år är det 260 år sedan kung Adolf Fredrik och hans drottning Lovisa Ulrika flyttade in i Kungliga slottet, i den del som idag kallas Bernadottevåningen. Det gamla kungliga slottet, Tre Kronor, brann ner år 1697 och den dåtida kungafamiljen fick aldrig se vårt nutida slott stå färdigt.
Man kommer först in i trapphallen, där det finns en byst av slottets arkitekt, Nicodemus Tessin (den syns dock inte på bilden). Vackra takmålningar.
Pelarsalen, ursprungligen Adolf Fredriks matsal. Används idag vid medaljutdelningar på kung Carl XVI Gustafs namnsdagar (namnet Karl den 28 januari och Gustav den 6 juni). Medaljerna tilldelas framstående personer inom svensk kultur.
I Victoriasalongen står ett speciellt skåp (se bilden ovan), tillverkat av Sèvresporslin, utplacerat. Skåpet var en gång en gåva från Napoleon III till kung Karl XV. Victoriasalongen har fått sitt namn från en skulptur av segerns gudinna Victoria, som tidigare stod i salongen. Nuförtiden används salongen för mottagningar.
När man gått igenom Victoriasalongen kommer man till Bernadottegalleriet, där målningar av familjemedlemmarna av ätten Bernadotte hänger - från Karl XIV Johan och drottning Desideria till Gustaf V och Victoria. Det var också här Oskar II och representanter för den norska regeringen möttes i maj år 1905 då den svensk-norska unionen, som Karl XIV Johan grundade år 1814, skulle upplösas. Det tog lång tid för mig att vandra genom Bernadottegalleriet. Det var väldigt kul att få se närmare på alla porträtt och att få se dem i verkligheten.
I Lovisa Ulrikas audiensrum står Lovisa Ulrikas pampiga tron från år 1751.
I Blå förmaket hänger några av målningarna som ingår i Gallierasamlingen, som drottning Josefina tog med sig till Sverige år 1823 då hon skulle ingå i äktenskap med Oskar I. Josefina fick hertigdömet Galliera av hennes fars styvfar, Napoleon I av Frankrike, i dopgåva. Gallierasamlingen består av ett antal italienska och flamländska målningar målade under 1500-, 1600- och 1700-talen.
På väggarna i Lovisa Ulrikas matsal hänger målningar med jaktmotiv utförda av den franske konstnären Jean-Baptiste Oudry. Det var i matsalen drottning Lovisa Ulrika tog emot sina gäster, medan kungen umgicks med sina i den idag kallade Pelarsalen
I en mindre sal man kommer till efter Lovisa Ulrikas matsal hänger porträtt av de senare Bernadotterna - kung Gustaf VI Adolf och hans båda gemåler, Margareta (se bilden) och Louise, Carl XVI Gustafs föräldrar, prins Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla, prinsessan Ingrid samt H.M. Konungen själv och drottning Silvia.
Vänder man sedan tillbaka, passerar trapphallen, kommer man till ordenssalarna, där kungliga ordnar och ordensdräkter finns samlade.
Nedanför trappan efter ordenssalarna ligger rikssalen. Här spelades det musik och sjöngs opera i lördags. Det var här Gustav III tillsammans med Stockholms officerare och underofficerare fängslade mösspartiet, som då hade makten i Sverige, i augusti 1772 då han genomförde en statskupp som skulle göra honom enväldig. Gustav lyckades och återinförde kungaenväldet, som försvunnit med Karl XII:s död 1718.
Vi kom ut på Slottsbacken via Södra valvet. Mitt emot Stockholms slott ligger Tessinska palatset som vi snabbt tog en titt på, det var sedan menat att vi skulle åka hem.
Men jag ville hälsa på Karl XII:s staty i Kungsträdgården - hade vi sett Karl XIV Johan och Gustav III kunde vi minsann titta på Karl XII igen också.
En kort visit i Kungsträdgården. Efter det en promenad tillbaka till Slussen och sedan hem med bilen.
Jag längtar redan tillbaka...