lördag 19 april 2014

Kristinas 325:e dödsdag

Kristina, dotter till Gustav II Adolf och Maria Eleonora, uppfostrades till att bli Sveriges drottning. När fadern stupade i slaget vid Lützen den 6 november 1632 hade Kristina ännu inte fyllt sex år. Eftersom hon var det enda barnet blev hon Sveriges nya regent. Hon fick då lära sig att utföra "manliga" sysslor som att rida, fäktas och jaga.

Kristina gifte sig aldrig och var vår regerande drottning fram till år 1654 då hon abdikerade. Hon hade i hemlighet blivit katolik. Katolicismen var en förbjuden religion i Sverige - Kristina blev tvungen att flytta till Rom och påven, inte kunde Sverige ha en katolsk drottning som regent! Kusinen Karl X Gustav ärvde kronan.

Kristina blev efter många år i Rom sjuk och avled i sitt hem, Palazzo Riario, år 1689. Hon begravdes i Peterskyrkan i Rom den 23 april samma år.


Det är ju utöver Sigismunds och Kristinas dödsdag påskafton idag, så jag vill önska glad påsk!

Jag har firat påsken hos min mormor och morfar i Leksand, Dalarna. Mostrar, morbröder och kusiner är också här - vi har målat ägg, letat ägg, haft tuppjakt med pris och till sist ätit påskmiddag, en enligt mig lyckad påskafton.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar