söndag 1 november 2015

Gustav IV Adolf 237 år!

Jag vill bara uppmärksamma att den missförstådde kung Gustav IV Adolf idag skulle ha fyllt 237 år. Han var son till teaterkungen, Gustav III, och den danskfödda Sofia Magdalena, "isdrottningen", som hon kallades av många vid det svenska hovet. Gustav och Sofia Magdalena hade ingen god relation till varandra. Sverige och Danmark var ärkefiender och hade endast ett uppehåll i krigföringen när kronprins Gustav av Sverige förlovades med prinsessan Sofia Magdalena. Denna ansågs, när hon väl hade flyttat till Sverige, som känslokall och egenkär, vilket förmodligen inte alls var sant, snarare var Sofia Magdalena mycket blyg och blev delvis därför, delvis som danska, utfryst av kronprinsens familj.

Efter många års äktenskap föddes till sist en son, en tronarvinge, till paret. Rykten gick om att det inte var Gustav III, utan hovstallmästaren Munck som var far till barnet, som fick namnet Gustav Adolf. De som spred ryktena, däribland Gustavs mor änkedrottningen Lovisa Ulrika, ville svartmåla Sofia Magdalena och få henne att framstå som lösaktig. Men där satte kung Gustav faktiskt ner foten, han kunde inte längre tolerera att hans gemål trycktes ned av sin svärmor; Lovisa Ulrika förvisades från Stockholms slott. Under många år framöver var Gustav III en lycklig familjefar; han och Sofia Magdalena kom varandra närmare efter den blivande Gustav IV Adolfs födelse.

Denne hade dock en ensam uppväxt, med endast ett litet mått kärlek och omtanke, vilket antagligen ledde till att han under resten av sitt liv kände osäkerhet. Han blev efter Sveriges förlust i finska kriget avsatt som kung, skild från sin hustru Fredrika och deras barn och avled allena, olycklig och fattig i Schweiz år 1837.

Om du är intresserad av att läsa mer kring Gustav Adolfs födelse och barndom, finns ett äldre blogginlägg om ämnet här.


Den blivande Gustav IV Adolf som barn, porträtterad av Per Krafft den äldre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar