söndag 30 mars 2014

Vita Frun

Eftersom jag började skriva om Eugénies möte med Vita Frun, i och med att det är drottning Lovisas dödsdag, tänkte jag berätta lite mer om just Vita Frun.

Folk är oense om vem hon egentligen har varit. Men många tror att den Vita Frun är vålnaden efter Agnes av Orlamünda - en tysk grevinna som levde under 1300-talet. Hon kan inte få ro i sin grav på grund av att hon ska ha mördat sina barn från ett tidigare äktenskap för att kunna gifta sig med Albrecht den sköne.

Agnes av Orlamünda

Andra tror att det är Agnes av Merán, en annan 1300-talsdam, som sägs visa sig när någon besläktad med huset Hohenzollern ska dö. Eftersom kungliga släkter i många hundra år gift sig med varandra kan det ha gällt många kungahus, även det svenska.

Vissa tror att den tyska adelsdamen Perchta von Rosenberg, född på 1400-talet, är Stockholms slotts vita fru. Vita Frun beskrivs som lång, smal och mörkhårig. På det tyska slottet Neuhaus hänger ett porträtt av Perchta von Rosenberg, som enligt många är likt beskrivningarna av Vita Frun.

Perchta von Rosenberg

Det är inte bara när Lovisa låg för döden som Vita Frun har visat sig på slottet. Flera personer har berättat att de såg Vita Frun när Oskar II låg på dödsbädden. När kronprinsessan Margareta, gift med Gustav VI Adolf, drabbades av blodförgiftning hissades slottets flagga ner på halv stång. Ingen hade gett order om det. En vakt skickades upp på taket för att saken. När han kom ner igen berättade han skakad att han sett Vita Frun där uppe. Två timmar senare dog Margareta.

Lovisas 143:e dödsdag

Idag är det 143 år sedan drottning Lovisa, gift med Karl XV, dog. Lovisa fick lunginflammation, möjligtvis uttröttad av att hennes nära och kära också drabbades av olika sjukdomar och avled.

Vita Frun, som spökar på Stockholms slott och visar sig när någon medlem i kungafamiljen ska dö, sägs prinsessan Eugénie, Lovisas svägerska, ha sett strax innan Lovisa avled. Efter denna händelse blev drottning Lovisa sämre. Flera som besökte henne vid hennes dödsbädd fick då se Vita Frun, bland andra änkedrottning Josefina - Lovisas svärmor, Eugénies mor och Oskar I:s fru - och prins Oskar (den blivande Oskar II) - Lovisas svåger, Eugénies bror och Josefinas son. Några dagar senare drog Lovisa sitt sista andetag i jordelivet.


lördag 29 mars 2014

Gustav III:s 222:a dödsdag

Idag är det 222 år sedan Gustav III avled av skottskadan från operamaskeraden. Maskeraden hölls visserligen den 16 mars, men först 13 dagar senare dog Gustav.

Kläderna Gustav bar under maskeraden

Många var med och planerade mordet på Gustav III, de ledande var Jacob Johan Anckarström, Adolf Ribbing och Claes Fredrik Horn. Anckarström var mannen som avlossade skottet mot kungen.

Gustav hade tidigare samma dag, den 29 mars 1792, fått ett varningsbrev, i vilket han råddes att inte gå på maskeraden, men det ignorerade han. Han gick arm i arm med vännen fältmarskalk Hans Henric von Essen när fyra maskerade män, alla klädda i svart, omringade de två herrarna.
"Bonjour, beau masque!" ("God afton, vackra mask!") sade en av de maskerade männen, och så träffades Gustav III av en kula i ryggen. Han togs till Stockholms slott. Där slutade han andas för exakt 222 år sedan.

Jag hade gärna åkt till Livrustkammaren idag (för att framför allt titta på Gustav III:s kläder), men jag har varit där tre gånger sedan jul. Mamma och pappa var väl inte så sugna på att åka dit, så det blev en skogspromenad i stället. Också mysigt, men det är ju inte riktigt samma sak som Livrustkammaren...


Så är det Earth Hour om två minuter, ska lägga undan datorn.

Välkommen till The History Blog!

Jag har förmodligen inga läsare än, men jag säger i alla fall;
- Välkommen hit!
till dig som har lust att följa den här bloggen.

 Jag är exceptionellt historieintresserad. Mest förtjust är jag i kungarna och drottningarna som regerade i Sverige under 1600-, 1700- och 1800-talen. Mina tre favoritregenter är Karl XIV Johan, Karl XII och Gustav III. Alla tre hade de ganska händelserika liv, två av dem dog ganska dramatiska dödar (Karl XII som blev skjuten i Fredrikshald 1718 och Gustav III som mördades under operamaskeraden 1792). Jag tycker också mycket om Napoleon I (fransk kejsare mellan 1804 och 1813, sedan åter 1815), även om han var fransk och inte svensk regent.

 Har alltid varit relativt intresserad av historia, men det drog igång på allvar i slutet av november 2013 och sedan dess har Sveriges regenter (och Napoleon) i princip blivit mitt liv.

 I den här bloggen kommer jag antagligen skriva mest om svenska kungar och drottningar, men det är möjligt att det blir om en del annat som rör ämnet historia också.