söndag 30 mars 2014

Vita Frun

Eftersom jag började skriva om Eugénies möte med Vita Frun, i och med att det är drottning Lovisas dödsdag, tänkte jag berätta lite mer om just Vita Frun.

Folk är oense om vem hon egentligen har varit. Men många tror att den Vita Frun är vålnaden efter Agnes av Orlamünda - en tysk grevinna som levde under 1300-talet. Hon kan inte få ro i sin grav på grund av att hon ska ha mördat sina barn från ett tidigare äktenskap för att kunna gifta sig med Albrecht den sköne.

Agnes av Orlamünda

Andra tror att det är Agnes av Merán, en annan 1300-talsdam, som sägs visa sig när någon besläktad med huset Hohenzollern ska dö. Eftersom kungliga släkter i många hundra år gift sig med varandra kan det ha gällt många kungahus, även det svenska.

Vissa tror att den tyska adelsdamen Perchta von Rosenberg, född på 1400-talet, är Stockholms slotts vita fru. Vita Frun beskrivs som lång, smal och mörkhårig. På det tyska slottet Neuhaus hänger ett porträtt av Perchta von Rosenberg, som enligt många är likt beskrivningarna av Vita Frun.

Perchta von Rosenberg

Det är inte bara när Lovisa låg för döden som Vita Frun har visat sig på slottet. Flera personer har berättat att de såg Vita Frun när Oskar II låg på dödsbädden. När kronprinsessan Margareta, gift med Gustav VI Adolf, drabbades av blodförgiftning hissades slottets flagga ner på halv stång. Ingen hade gett order om det. En vakt skickades upp på taket för att saken. När han kom ner igen berättade han skakad att han sett Vita Frun där uppe. Två timmar senare dog Margareta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar