lördag 29 mars 2014

Gustav III:s 222:a dödsdag

Idag är det 222 år sedan Gustav III avled av skottskadan från operamaskeraden. Maskeraden hölls visserligen den 16 mars, men först 13 dagar senare dog Gustav.

Kläderna Gustav bar under maskeraden

Många var med och planerade mordet på Gustav III, de ledande var Jacob Johan Anckarström, Adolf Ribbing och Claes Fredrik Horn. Anckarström var mannen som avlossade skottet mot kungen.

Gustav hade tidigare samma dag, den 29 mars 1792, fått ett varningsbrev, i vilket han råddes att inte gå på maskeraden, men det ignorerade han. Han gick arm i arm med vännen fältmarskalk Hans Henric von Essen när fyra maskerade män, alla klädda i svart, omringade de två herrarna.
"Bonjour, beau masque!" ("God afton, vackra mask!") sade en av de maskerade männen, och så träffades Gustav III av en kula i ryggen. Han togs till Stockholms slott. Där slutade han andas för exakt 222 år sedan.

Jag hade gärna åkt till Livrustkammaren idag (för att framför allt titta på Gustav III:s kläder), men jag har varit där tre gånger sedan jul. Mamma och pappa var väl inte så sugna på att åka dit, så det blev en skogspromenad i stället. Också mysigt, men det är ju inte riktigt samma sak som Livrustkammaren...


Så är det Earth Hour om två minuter, ska lägga undan datorn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar