fredag 6 juni 2014

Du gamla, Du fria...

...Du fjällhöga nord
Du tysta, Du glädjerika sköna
Jag hälsar Dig, vänaste land uppå jord
Din sol, Din himmel, Dina ängder gröna
Din sol, Din himmel, Dina ängder gröna

Du tronar på minnen från fornstora dar,
då ärat Ditt namn flög över jorden
Jag vet att Du är och Du blir vad Du var
Ja, jag vill leva, jag vill dö i Norden
ja, jag vill leva, jag vill dö i Norden

Så lyder Sveriges nationalsång, skriven av Richard Dybeck år 1844. Varför nämner jag just den, av alla melodier, här? Jo, idag är det Sveriges nationaldag som vi firar till minne av att Gustav Vasa valdes till Sveriges nye konung den 6 juni 1523.

Gustavs företrädare till den svenska tronen var den danske kung Kristian II, bland svenskar ökänd under namnet Kristian Tyrann. Bland många andra halshöggs Gustav Vasas far och svåger i Stockholms blodbad 1520, som kung Kristian gett upphov till. Gustav hade tidigare tillsammans med ytterligare fem svenska adelsmän tagits till fånga av Kristian II, och gjorde stark motstånd då kungen skulle krönas i Sverige - det gjorde han rätt i, eftersom blodbadet ägde rum i samband med Kristians kröning. Gustav flydde upp genom Sverige, mot Dalarna. När han väl kom dit försökte han övertala dalkarlarna att följa honom till Stockholm, tillsammans kunde de tvinga Kristian II att lämna ifrån sig den svenska kronan. Folket i Dalarna tog väl hand om Gustav - flera berättelser finns om män och kvinnor som sägs ha räddat Gustav Vasas liv undan de danska knektarna. Men dalfolket var trött på uppror och rådde Gustav att i stället söka sig till Norge.

Gustav lydde rådet han fått och tog sig på skidor mot Norge, men hanns i Sälen i fatt av dalkarlar från Mora som ångrat sig. Nya underrättelser hade kommit från Stockholm, hemskheter berättades om kungen och hans danska soldater. Gustav och Morakarlarna skidade tillbaka mot Mora (anledningen till att man än idag åker Vasaloppet på skidor mellan Sälen och Mora) där de möttes av jublande män, kvinnor och barn. Gustav gladdes åt dalfolkets nya uppfattning om saken, och tillsammans begav de sig till Stockholm.


Gustav Vasa i Mora

Stockholm var en svår stad att inta utan ett skepp, på grund av att staden omgivs av vatten. Gustav Vasa kontaktade vänner i den tyska hansestaden Lübeck, som gick med på att låna Gustav en flotta. Kristian Tyrann hade lämnat Stockholm redan 1521 - senare samma år utnämndes Gustav till Sveriges riksföreståndare, men inte förrän 1523 gjorde han sitt intåg i Stockholm.


Gustav Vasas intåg i Stockholm.

Den 6 juni är alltså, enligt traditionen, datumet Gustav valdes till Sveriges kung. I nationalistisk anda införde Arthur Hazelius, Skansens och Nordiska museets grundare, datumet i kalendern som svenska flaggans dag i början av 1900-talet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar