torsdag 19 juni 2014

Karl XV:s och Lovisas 164:e bröllopsdag

Då kronprins Karls kommande giftermål fördes på tal var det mycket viktigt att bruden, vem det än skulle komma att bli, härstammade från europeiska kungligheter. Trots Karls fars, Oskar I:s, äktenskap med prinsessan Josefina av Leuchtenberg ville den nya kungliga dynastin Bernadotte fortfarande knyta band med Europas gamla kunga- och furstehus.

Kronprins Karl (XV) var känd som "Sveriges vackraste karl" och en riktig charmerande gentleman. Redan i de senare tonåren hade han många omtalade kärleksaffärer och det sades senare under hans regeringstid att han hade ett barn i varenda svensk stad.

En av prinsessorna som kanske kunde komma att bli kronprinsens hustru var Luise av Nederländerna, dotter till prins Fredrik av Nederländerna och prinsessan Luise av Preussen. Luise, som kallades Lovisa i Sverige, ansågs ha en god karaktär och vara väluppfostrad, dock inte vacker - men hennes familj var mycket rik och kunglig var hon definitivt.

I augusti 1849 träffades och presenterades Karl och Luise för varandra - prinsessan ska genast ha förälskat sig i den vackre prinsen. Karl var dock tveksam till den föreslagna förlovningen. Kung Oskar uppmuntrade i stället kronprinsen och lyckades övertala honom till att fria till Luise. Prinsessans far sade ja till frieriet och genast började Luise studera det svenska språket. Hon lärde sig att tala en hel del svenska innan tiden som svensk kronprinsessa, som väntade henne, kom. Den 15 juni 1850 ankom den väntade prinsessan Lovisa och hennes föräldrar med ångfartyget Gefle till Stockholm.

Den 19 juni 1850, dagen för bröllopet, var en varm och solig dag. Den imponerande bröllopsprocessionen på väg till Storkyrkan var en ståtlig syn. Brudparet vigdes i Stockholms Storkyrka och hela Stockholm firade under dagen kronprinsparets äktenskap.

Äktenskapet mellan Karl och Lovisa blev ändå inte särskilt lyckligt. Karl och kung Oskar I var båda smått besvikna på att Lovisas hemgift inte var så stor som de hade trott och hoppats på. Lovisa födde två barn, dottern Lovisa - som så småningom gifte sig med Fredrik VIII av Danmark och blev dansk drottning - samt sonen Carl Oscar, som dog endast ett år gammal i lunginflammation. Efter Carl Oscars födelse kunde Lovisa inte längre få barn, hon erbjöd därför sin make skilsmässa. Karl sade nej. Men han fortsatte ändå med sina affärer med kvinnor runt om i Sverige. Han hade under en period ett förhållande med Lovisas hovfröken - drottning Lovisa försökte dock ignorera det hon fick höra om Karl och sin hovfröken Josephine.


Bruden Lovisa och brudgummen Karl på väg tillbaka till Stockholms slott från vigseln i Storkyrkan. Bilden har Karls syster Eugénie målat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar