torsdag 5 juni 2014

Recept på välsmakande [?] krigsgryta

Nu i studenttider (dessutom är det i morgon Sveriges nationaldag) kan man passa på att festa lite, bjuda familj och vänner på middag. Vad ska man då tillaga? Kanske en klassisk gryta som kokats efter ett recept från det tidiga 1600-talet? Jag måste medge att krigsgrytan passar bäst under fälttåg i främmande land, men i nödfall går den också att koka ihop i hemmet.

Räcker till 25000 portioner

Ingredienser:
3750 kilogram nötkött
12500 kilogram rågbröd
7500 liter gryn (av valfri sort)
175 kilogram salt
375 kilogram smör
75000 liter öl (måltidsdryck)

Du gör så här:
1. Leta reda på närmaste by och beslagta alla nötkreatur samt allt spannmål. Gör lokalbefolkningen motstånd? Bränn då, efter plundring, ned hela byn.
2. Slakta och ta ur omkring 20 oxar. Stycka sedan upp köttet.
3. Mura upp fältbakugnar, baka rågskorpor.
4. Bemästra alla bryggerier i trakten och beslagta all öl.
5. Gräv cirka 2000 meter kokgrop.
6. Gör upp eld i kokgroparna. Värm vatten i cirka 1500 stycken 15-liters kokkittlar.
7. Låt nötkött, gryn och salt koka ihop länge.
8. Då grytan kokat färdigt, servera den tillsammans med rågskorpa och öl. Har du inte tillgång till öl kan du i absoluta nödfall dricka vatten - men koka först vattnet. Tillsätt också en kanna brännvin till varje tunna vatten.


...tänkte kanske Karl X Gustav.

Nå, kan krigsgryta vara något för dig? Receptet är hur som helst hämtat från Armémuseum i Stockholm.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar