måndag 16 juni 2014

Gustaf V 156 år!

Den 16 juni 1858 föddes prins Oskar(II)s och prinsessan Sofias äldsta son på Drottningholms slott. Sonen döptes till Gustaf - hans föräldrar hade vid hans födelse inte en aning om att sonen en dag skulle bli kung Gustaf V av Sverige, då Gustafs farbror Karl XV var Sveriges regent under Gustafs barndomstid. Den 12 juli döptes prins Gustaf i Slottskyrkan.

Gustaf var klen som barn och fick tidigt besvär med slembildning i lungorna. När han var omkring 12 år gammal slog han i benet - skadan var så allvarlig att prinsen blev tvungen att använda kryckor, då benet inte bar honom. Gustafs mor, Sofia, hade hört berättas om den nederländske läkaren Anton Metzger som sades kunna bota de flesta skador och åkommor. Gustaf skickades till Amsterdam, där han behandlades med elektricitet. Prinsen återhämtade sig riktigt, men om det verkligen berodde på läkaren Metzger är oklart.

Gustaf undervisades tillsammans med två av sina tre yngre bröder i Beskowska skolan i Stockholm.

Efter faderns död 1907 ärvde Gustaf tronen. Han var dock första svenska kung att avstå från kröningsceremonin. Gustaf V menade att pengarna som spenderades på förberedelser inför kröningen kunde användas till nyttigare saker. Efter att Gustaf V lät bli att krönas har inte de två senare monarkerna, Gustaf VI Adolf och Carl XVI Gustaf, heller krönts. Gustaf V var också den sista svenska monarken med öppen politisk makt.

Gustaf V var Sveriges monark i hela 42 år - det är rekord, näst efter Magnus Erikssons regeringstid som varade i 45 år.


Kronprins Gustaf (V)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar