onsdag 14 maj 2014

Adolf Fredrik 304 år!

Den 14 maj 1710 föddes Adolf Fredrik, son till Kristian August av Holstein-Gottorp och Albertina Fredrika av Baden-Durlach, på Gottorps slott i nuvarande Tyskland. Det var tsaritsan Elisabet av Ryssland som år 1743 valde honom till svensk tronföljare, då kung Fredrik I:s och drottning Ulrika Eleonora d.y:s äktenskap var och förblev barnlöst. Men Adolf Fredrik var inte helt utan svenska kungligheters blod i ådrorna - hans mor var sondotter till Karl X Gustavs syster, Kristina Magdalena av Pfalz. Hans far hade släktingar i det danska kungahuset som Ulrika Eleonora d.ä., gift med Karl XI av Sverige, föddes i.

Karl XII, som var Kristian Augusts (Adolf Fredriks fars) kusin och dessutom svåger till hans äldre bror Fredrik, inbjöds till fadderskapet vid Adolf Fredriks dop. Karl XII var vid den tiden ute i krig, vilket han skulle vara i halva sitt liv, och skickade Adolf Fredrik en fullmakt på en officersplats i den svenska armén.

Adolf Fredrik regerade som svensk kung under tidsepoken vi idag kallar frihetstiden och hade inte särskilt mycket att säga till om som regent. Under sitt 60 år långa liv var han däremot mycket intresserad av kultur och Adolf Fredriks Musikklasser i Stockholm är uppkallad efter honom.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar