söndag 18 maj 2014

Rosersbergs slott

Idag besökte jag, min far och min bror Rosersbergs slott, ett av de elva kungliga slotten i Sverige. Slottet uppfördes av Gabriel Bengtsson Oxenstierna på 1630-talet, men har byggts om flera gånger sedan dess. Först 1762 blev Rosersbergs slott ett kungligt slott, då slottet av staten skänktes till hertig Karl (XIII), som var en av kung Adolf Fredriks tre söner - varje son skulle ha varsitt lustslott i sin ägo. Karl flyttade in med hustrun Hedvig Charlotta.

När det barnlösa paret år 1810 adopterade fransmannen Jean Baptiste Bernadotte, senare Karl (XIV) Johan, blev han svenska rikets kronprins. Efter att Karl XIII och Hedvig Charlotta båda två avlidit 1818 fick kung Karl XIV Johan Rosersbergs slott i sin ägo. Här bodde han med sin drottning Desideria om somrarna.


Vi gick en guidad visning genom slottet, jag känner igen det mesta guiden har att berätta, men det var väldigt intressant att få se alla rum, salar och salonger och få veta av vem och till vad de användes.
I ett av rummen, där Karl XIII och Karl XIV Johan tog emot herrar från rådet, hänger ett porträtt av Napoleon I. Det var Desideria som efter Karl Johans död hängde upp porträttet. Desideria, eller Désirée som hon kallades i Frankrike och av sig själv, hade som ung flicka varit förlovad med Napoleon, han bröt dock förlovningen för att gifta sig med den rika och högt stående Joséphine de Beauharnais. Kanske kunde Désirée aldrig riktigt släppa Napoleon?

I samma sal hänger en kopia av den amerikanska självständighetsdeklarationen - en av fem i hela världen. Hur den kom till Rosersbergs slott är något av ett mysterium. Självständighetsdeklarationen har signerats av 56 delegater till Kontinentalkongressen.


Kopia av den amerikanska självständighetsdeklarationen

I salen står ett bord. En av stolarna som står kring bordet brukade kung Karl XIV Johan sitta på vid möten, en stol bredvid var sonens, kronprins Oskars. Egentligen fick man ingenting röra, eftersom allt i slottets våningar är original (utom ett par gardiner i Desiderias sängkammare, då originalet vittrat sönder) sedan senast 1860, tidigast 1795, men jag och min yngre bror kunde inte låta bli att bara snudda vid Karl Johans stol.
- Nu har jag petat på Karl XIV Johans rumpa, sade min bror som rört vid själva stolsdynan.
Hehe, nästan. I alla fall där den förmodligen varit...

Av de många andra rummen vi fick se var fyra sängkammare - Karl XIII:s, Hedvig Charlottas, Karl XIV Johans och Desiderias. Alla lika tjusigt inredda i rokoko/empirestil. I de fyra rummen finns också lönndörrar för tjänare och trappor som leder till hemliga bibliotek. Dessa lönndörrar fungerar även som passager för älskare.


Karl XIV Johans sängkammare. Karl Johan, van vid det varma Frankrike, ville ha sovrummet uppvärmt och stannande helst i sängen halva dagen för värmens skull. På skrivbordet står en termometer prydd med en liten skulptur av en kvinna. Kvinnan ska föreställa Jeanne d'Arc, som brändes på bål i 1400-talets Frankrike. Att hon syns på termometern var på Karl Johans tid ett skämt, ingen utom Jeanne d'Arc kunde veta vad värme verkligen är.

Annars pryds salarna i slottet av målningar, porträtt och landskapsmålningar, och vackra möbler. Så många fotografier blev inte tagna. Annat nämnvärt är väl kanske att man, för inte allt för många år sedan, hittade Karl XIII:s dödsmask i ett skåp i rummet utanför hans bibliotek. Dessutom finns det i en annan sal en byst av Karl XII, av någon anledning.

Vi tog sedan en kort promenad i slottsparken.



Rosersbergs slott sett bakifrån

Slottet hade idag inte många besökare, vilket var positivt. När vi besökte Stockholms slott var där lite väl mycket folk.
Dagen har i alla fall enligt mig varit lyckad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar