måndag 12 maj 2014

Oskar II:s och Sofias 141:a svenska kröningsdag

Oskar II var näst yngste son till Oskar I och Josefina av Leuchtenberg. Då han föddes var det ingen som anade att han en dag skulle bli Sveriges och Norges konung. När kung Karl XV dog hade hans äldste yngre bror, prins Gustaf, redan avlidit. Karl hade inga söner som kunde ärva kronan, alltså var prins Oskar den som kom näst i tronföljden.

Oskar och hans hustru Sofia av Nassau kröntes tillsammans i Stockholms Storkyrka den 12 maj 1873. De skulle liksom de tre tidigare svensk-norska regenterna och två av deras hustrur också krönas i Norge, men det skedde senare. Oskar II:s valspråk var "Brödrafolkens väl" fram till 1905, då unionen med Norge upplöstes och Norge blev självständigt. År 1905 ändrade Oskar sitt valspråk till "Sveriges väl".

Sveriges sjukhus var vi den här tiden runt om i landet mycket smutsiga, och inte mådde sjukliga patienter bättre av det. Drottning Sofia gjorde vad hon kunde för att rusta upp sjukstugorna och donerade mycket pengar till hjälp för sjuka och fattiga. Sjuksköterskor utbildades på bekostnad av Sofia. 1887 grundade drottningen Sophiahemmet, som skulle bli ett modernt rustat sjukhus.

Kung Oskar försökte under sin 35 år långa regeringstid flera gånger
stärka kungamakten, som betydligt försvagats under Karl XV:s tid som kung. Till slut fick Oskar acceptera att svenska - och norska - folken inte alls hade lust till en enväldig kung. De båda rikena var generellt nöjda med den ökade makten bland vanligt folk.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar