torsdag 29 maj 2014

Gustav III:s och Sofia Magdalenas 242:a kröningsdag

Den 29 maj 1772 kröntes kung Gustav III och hans drottning Sofia Magdalena i Storkyrkan, Stockholm. Gustavs far, kung Adolf Fredrik, hade regerat under frihetstiden - tidsepoken då det svenska kungaparet knappt hade något makt alls. Regerandet av det svenska riket sköttes av de så kallade hatt- och mösspartierna. Hattarna ville öka Sveriges makt och åter skapa en svensk stormakt (Sverige förlorade sin position som stormaktsrike år 1718 då kung Karl XII sköts i Fredrikshald, Norge) - mössorna ville bevara freden som under den här tiden rådde i Sverige och undvika krig, som alla pengar i den svenska statskassan i så fall skulle gått till.

Gustav III fick som svensk kronprins en egen idé. Han var trött på allt bråk mellan hattar och mössor i riksdagen, regeringen byttes ut konstant. Gustav undervisades som ung på ett, på hans tid, modernt vis. I Europa och resten av världen väcktes och spreds nya tankar. Man satsade allt mer på vetenskap och forskning. Gustav III betraktade sig själv som en mycket upplyst människa. Han fascinerades av Frankrike - varifrån allt det nya i Europa kom - och ville göra Sverige, hans fädernesland, till ett lika modernt rike. Gustav menade att med honom som ledare, skulle svenska befolkningen lämna tomtar och troll och utvecklas till ett modernt folk.

I augusti 1772 utförde Gustav III tillsammans med Stockholms officerare en statskupp för att göra sig enväldig. De förnämsta männen i det då regerande mösspartiet fängslades på Stockholms slott och Gustav gav sig ut på Stockholms gator. Inte ett skott behövde avlossas - den förvånade kungen möttes av folkets jubel.

Gustavs valspråk var "Fäderneslandet". Han genomförde en del reformer för fäderneslandet under sin tid som regent, varav de flesta uppskattades av det svenska folket. Han avskaffade bland annat tortyr vid förhör, han avskaffade dödsstraff för trolldom. Han förbjöd också hembränning - något mängden av svenska folket blev mycket upprörda över. Svenskarna var vid den här tiden mycket förtjusta i brännvin och billigast var att tillverka det själv. Gustav förbjöd inte detta för att i första hand värna om folkets hälsa - han ville ha mer pengar till staten, blev folk tvungna att köpa brännvin tjänade kungen helt enkelt mer på det. Dock tillverkades brännvin bakom Gustavs rygg.

I och med att Gustav III var en enväldig konung minskade den svenska adelns makt under hans regeringstid. Svenskarna, som först varit lyckliga över att åter ha en enväldig kung, blev allt mer missnöjda med kung Gustav. Adelsmän lade under det tidiga 1790-talet diskret upp en mordplan...

Sofia Magdalena var en mycket tystlåten drottning som inte hade någon bra relation till sin make. Drottningen avskyddes av sin svärmor, änkedrottning Lovisa Ulrika - som spred ut elaka rykten om att Gustav III inte var far till Sofia Magdalenas son Gustav (IV) Adolf. Dessa rykten stämde inte. Sofia Magdalena var i övrigt inte omtyckt av sina svågrar och svägerskor eller resten av det svenska hovet. Hon var intresserad av mode, men ansågs fåfäng av en stor del av kungafamiljen. "Vanligt" folk uppskattade dock sin drottning, många upprördes av de rykten som Lovisa Ulrika gett upphov till.


Gustav III och Sofia Magdalena kröns i Stockholms Storkyrka

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar