torsdag 6 november 2014

Karin Månsdotter 464 år!

Karin Månsdotter var flickan av folket som blev kungens frilla, gifte sig med honom och då blev drottning av Sverige. Så har man hört berättas om henne. Inte mycket är känt om Karins bakgrund, då hon kom från en mycket "enkel" familj. Hon föddes i Uppland den 6 november 1550 som son till Måns, en landsknekt, och dennes maka Ingrid. Ingrid var en bonddotter från Trögds härad, i Enköpingstrakten.

En berättelse om hur kung Erik XIV upptäckte knektdottern lyder att han såg henne stå på ett torg i Stockholm och sälja nötter. Hon var ung och mycket vacker och han ska ha blivit så förälskad i henne att han genast anställde henne vid hovet, för att jämt kunna vara i hennes närhet.

Förmodligen gick det inte till på det viset; bilden av Erik XIV och Karin Månsdotter romantiserades mycket på 1800-talet. Då målades också flera kända porträtt av paret, där den sinnessjuke Eriks huvud vilar i hans starka gemåls knä.
Men sant är att Karin var anställd vid hovet. Hov var prinsessan Elisabets, Erik XIV:s halvsysters, kammarjungfru och skötte även om ett av kungens frillobarn. Vid tiden då Erik fick upp ögonen för henne var hon bara femton år gammal. Han var trettiotvå. Men Karin blev också förtjust i honom och parets första barn, dottern Sigrid, föddes år 1566, året efter att Karin och Erik mött varandra.

År 1568 gifte sig kungen med sin frilla; vilken skandal! Karin var fortfarande nästan inte mer än ett barn, arton år skulle hon fylla. Arton år skulle hon också fylla när hon, Erik och deras barn fängslades. Då hade hon varit Sveriges drottning i knappt tre månader. Under den tiden hade hon varit lycklig, men de närmaste åren skulle bli sorgdrabbade.

Karin Månsdotter levde ett omvandlande liv. Knekten Måns och bonddottern Sigrid anade förmodligen inte att deras dotter någonsin skulle bli drottning, när hon föddes.


En kanske något romantiserad bild av Karins och Eriks kärlek; del av målning av Georg von Rosen från 1871.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar