lördag 8 november 2014

Karl X Gustav 392 år!

Den 8 november 1622 födde prinsessan Katarina Vasa av Sverige, pfalzgrevinna, sitt fjärde barn; en son som döptes till Karl Gustav. Fadern var pfalzgreven Johan Kasimir. Paret hade flytt till Sverige när det trettioåriga kriget hade brutit ut i deras hemtrakter, dagens Tyskland, och levde därefter kungligt på Nyköpingshus. Katarina var dotter till den avlidne Karl IX av Sverige och hade en god relation till sin halvbror, kung Gustav II Adolf.

Karl Gustav växte upp i Sverige med sina fyra syskon: Christina Magdalena, Maria Eufrosyne, Eleonora Katarina och Adolf Johan. Karl Gustav var den äldsta sonen, så när Gustav II Adolf stupade i krig år 1632 och hans enda dotter Kristina blev drottning, blev också Karl Gustav svensk arvfurste; han skulle bli Sveriges kung om Kristina inte fick några söner.

Både Karl Gustav och hans yngre syster Maria Eufrosyne tillbringade en del tid vid hovet i Stockholm som barn. De båda var jämngamla med den unga drottningen, som också var deras kusin. I ungdomsår stod Karl Gustav och Kristina varandra nära; möjligt är att de i tonåren påbörjade en gemensam kärlekshistoria och planerade att en dag ingå äktenskap. Karl Gustav blev dock tvungen att lämna Kristina och Sverige för en utlandsresa år 1638. Målet med resan var att han skulle lära sig så mycket om europeisk kultur och historia som möjligt. Han fick lära sig nya språk och träffa andra kungligheter; mycket tid spenderade han vid det franska hovet.

Efter ett par år, hösten 1640, kom han hem och reste till Stockholm för att träffa drottning Kristina. Hon var glad över att återse honom, men när det gällde giftermålsplanerna hade hon ändrat sin inställning totalt. Kristina hade lovat sig själv att aldrig gifta sig, ett löfte hon höll.

Att aldrig ingå äktenskap var inte den enda framtidsplanen Kristina hade. Hon hade i hemlighet konverterat till katolicismen, en religion som var förbjuden i Sverige, och planerade att flytta utomlands. Men då kunde hon inte längre kalla sig "drottning av Sverige". År 1654 chockade hon Sveriges befolkning med nyheten att hon tänkte abdikera och flytta till Rom. Regenttiteln tänkte hon skänka till sin kusin, Karl Gustav.

Även Karl Gustav måste ha blivit förvånad. Men han blev gärna kung Karl X Gustav, den förste monarken av den pfalziska ätten på Sveriges tron.


Karl Gustav, porträtterad vid trontillträdet av Sébastien Bourdon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar