torsdag 7 augusti 2014

Victoria 152 år!

Idag fyller prinsessan Victoria av Baden, sedermera Sveriges drottning, 152 år. Hon föddes den 7 augusti 1862 i tyska Karlsruhe. Hennes far var storhertig Fredrik I av Baden och hennes mor var den preussiska prinsessan Louise. Victoria var parets enda dotter - de två sönerna, Victorias bröder, födda 1857 och 1865, fick namnen Fredrik (II av Baden) och Ludvig. Tillsammans med dessa växte Victoria upp på slottet i Karlsruhe.

Prinsessan av Baden fick en mycket sträng och ganska stel uppfostran. Hennes mor Louise förväntade sig att Victoria en dag skulle bli drottning, eller kejsarinna, i ett "främmande" land. Därför skulle Victoria i tidig ålder lära sig att föra sig och bete sig, samt samtala som en regentgemål. Denna uppfostran ledde till att Victoria så småningom blev den ideala drottning man i Sverige i början av 1900-talet önskade. Men frågan är om Sveriges drottning var lycklig.

Det har sagts att storhertiginnan Louise tvingade sina tre barn att, åtminstone under perioder, sova i hårda sängar i mycket kyliga rum - barnen skulle härdas.

Victoria undervisades på Karlsruhes slott med ett fåtal andra flickor. Prinsessan av Baden var en flitig elev. Hon talade såklart tyska, som var hennes modersmål, men även flytande franska och engelska. Men särskilt intresserad var hon av de estetiska ämnena; hon var en skicklig konstnär och fotograf. Hon spelade också mycket piano, samt sjöng och diktade.

För övrig var Victoria släkt, dottersons dotter, till den avsatte kung Gustav IV Adolf av Sverige och på längre håll även släkt med Vasakungarna. Gustav IV Adolfs dotter Sofia hade 1819 gift sig med storhertig Leopold av Baden, och Fredrik I var alltså son till paret. Detta var, enligt den svenska kungafamiljen av den "nya" dynastin Bernadotte, fördelaktigt i den blivande Gustaf V:s äktenskap med prinsessan Victoria.


Victoria fotograferad, 17 år gammal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar