tisdag 5 augusti 2014

Lovisa 186 år!

Den 5 augusti 1828 föddes en dotter till prins Fredrik av Nederländerna, son till det nederländska kungaparet, och hans gemål prinsessan Luise av Preussen, i Haag i Holland. Lovisa var äldst i sin syskonskara; tre yngre syskon skulle hon få. Hennes två bröder avled dock som små.

Lovisa hade lätt för att lära. De språk hon lärde sig att tala, borträknat hennes modersmål nederländska, var franska, tyska, engelska, ryska och så småningom svenska - i och med sin förlovning med den blivande Karl XV av Sverige. Lovisa var också skicklig när det gällde pianospel. 

Hennes guvernant Victoire Wauthier var mycket noga med prinsessans uppfostran. Lovisa var mycket artig och hade en "god karaktär", något som bidrog till att Karl (XV) tog henne till sin gemål. Men Lovisa ska också ha varit mycket blyg och tystlåten.

Folk som träffade henne ansåg att hon inte var särskilt vacker. Efter att ett planerat bröllop mellan Lovisa en kunglig preussisk släkting ställts in, blev prinsessan mycket lycklig då den stilige kronprins Karl av Sverige friade till henne. Karl gjorde dock främst detta för att knyta släktband till Europas kungliga familjer och för att Lovisa sades vara mycket rik.

Det går ju så klart inte att vara helt säker på det området idag, men förmodligen var inte Lovisa särskilt lycklig i Sverige. Relationen till mannen, som spenderade mycket mer tid med sina älskarinnor än med sin hustru, var inte god. Lovisa kände sig alltid ganska ensam, samt att hon inte välkomnades av svenska folket.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar