I söndags, den sista dagen i augusti månad, besökte jag Hagaparken och Gustav III:s paviljong. Jag är medveten om att det snart har gått en vecka sedan dess, men jag har varit för trött och lat för att blogga om det under veckan. Hur som helst, anledningen till att familjen åkte till Hagaparken var att vi skulle delta i Walk of Hope, en kampanj arrangerad av Barncancerfonden. Man går en tipspromenad runt parken, svarar på frågorna efter att man skänkt en summa pengar som sedan nyttjas av Barncancerfonden till att utveckla cancerforskning. Vi gick alltså denna tipspromenad, jag var lite krasslig, men det gick bra. När vi lämnat in våra svarsformulär promenerade vi tillbaka till kung Gustavs lustslott.
Gustav III:s paviljong sedd på håll.
Jag gick förresten förbi Kungliga begravningsplatsen på Karlsborg, där Gustaf VI Adolf, kronprinsessan Margareta, drottning Louise, prins Carl, prinsessan Ingeborg, prins Carl (den yngre), Sigvard Bernadotte och prins Bertil vilar.
Vi gick den sista guidade visningen på Gustav III:s paviljong för året, den 31 augusti klockan tre. Inträdet är gratis för omyndiga, kostar vuxna 100 kronor, men studenter eller den med Kulturarvskortet endast 50 kronor.
Slottet fotograferat i olika vinklar.
Slottets arkitekt hette Olof Tempelman - han var den man som senare utsågs till kunglig hovarkitekt av Gustav III:s son, Gustav IV Adolf. Gustav III gav sitt godkännande till Tempelmans ritningar av "paviljongen" år 1787, och bygget sattes då igång. Inredningen i gustaviansk stil stod främst inredningsarkitekten Louis Masreliez för, men även hans bror Jean Baptiste Masreliez var delaktig i detta.
Kung Oskar I lät på 1840-talet restaurera byggnaden i "modernare" stil. Flera av salarna ändrade då helt utseende, de gustavianska möblerna stuvades undan och väggarna fick en ny yta. På 1930-talet, då Gustav III:s paviljong blev ett museum, återställdes dock allt på det viset det sett ut på byggherrens tid, 1790-talet.
Gustav III:s matsal fotograferad på 1890-talet; så här såg den ut under Oskars regeringstid och de kommande åtta decennierna därefter.
Så klart får man inte fota på Gustav III:s paviljong heller (och den här gången blev det svårt att fotografera i smyg), så jag har åter lånat bilder från Google. De är inte många; ett av rummen, Gustav III:s Hagabibliotek, tycker jag är särskilt trevligt. Men detta bibliotek finns det alltså inte någon bild på. Även de två små sovgemaken på slottets andra våning är fina.
En annan vacker sal är Spegelsalongen, med fönster som vetter åt alla håll. Man ser tydligt vattnet, samt åtminstone en del av Hagaparken.
Den härligt solbelysta Spegelsalongen.
Kungens sängkammare; allt i finaste sidentyg. På väggen sitter en målning av Alexander Roslin, föreställande kung Henrik IV av Frankrike, en man Gustav III såg upp till. Den gamla mattan som tidigare rullats ut över golvet i detta rum finns numera inte kvar på slottet. Men den används av kungafamiljen vid vissa högtidliga tillställningar, senast vid prinsessan Leonores dop.
Gustav III trivdes väl på sitt "Hagas lilla slott", som från början med sina, enligt planen, rikt utsmyckade trädgårdar skulle likna ett litet Versailles. Denna dröm gick dock aldrig i uppfyllelse.
Gustav III:s paviljong var ändå en plats kungen kunde luta sig tillbaka på och slippa tänka på det stressiga hovlivet på Stockholms slott. Men trots detta hann inte Gustav nyttja sitt lustslott under en längre tid; det var just paviljongen han lämnade den 16 mars 1792 för att bege sig till Kungliga Operan i Stockholm, som han själv grundat. Kvällens maskeradbal blev hans död. Jacob Johan Anckarström träffade Gustav III med en kula i ryggen, kungen avled knappt två veckor senare av blodförgiftning.
Nu till något helt annat: I måndags, det vill säga den första september, åkte jag till Gamla Stan. Jag promenerade först några varv runt stadsdelen; tittade på slottet, statyer, Riddarholmskyrkan och försökte söka upp utpekade spökhus. Sedan gick jag och mamma till Kungliga Myntkabinettet, Slottsbacken. Jag har varit där tidigare, men det var länge sedan, alltså tiden innan "kunga-hysterin". Där kan man se gamla mynt och medaljer, svenska och utländska, men också exempelvis en version av Gustav III:s dödsmask.
Det var oerhört svårt att fota dessa, då ljuset reflekterades i glaset, men det ni ser är alltså några mynt från Karl XII:s regeringstid och några från Karl XIV Johans tid. Tänk om vi hade betalat med sådana i dagens Sverige...
Dagen var väldigt trevlig. Nu, som avslut på inlägget, vill jag dela med mig av en bild jag hittade på Instagram härom dagen. Tyckte att den var väldigt fin, med en sådan tjusig staty - dessutom ser man det höga tornet på monarkernas gravkyrka i bakgrunden!