tisdag 23 september 2014

Katarinas av Sachsen-Lauenburg 479:e dödsdag

Katarina av Sachsen-Lauenburg var Gustav Vasas första gemål av tre. Endast arton år gammal gifte hon sig 1531 med den dubbelt så gamle kungen av Sverige. Hon födde honom en son, den blivande Erik XIV av Sverige.

Katarina blev gravid för andra gången år 1535. Någon gång under sensommaren eller hösten samma år hölls en stor bal i Stockholm. Drottningen var lycklig och dansade, men mitt i dansen föll hon omkull. Kanske var det på grund av hennes tunga mage, kanske var det också den som orsakade de invändiga skador hon fick. Barnet i Katarinas mage skadades i alla fall, det blev aldrig fött. Tragiskt nog gick det också illa för drottningen själv, som blev sängliggande och avled dagen innan vad som skulle ha blivit hennes 22:a födelsedag.

En tidigare teori, eller snarare ett rykte, om vad som orsakade Katarinas död var att hon, under danstillställningen, hade blivit hårt slagen i huvudet - antingen av sin make eller av en adelsman. Men när man senare har undersökt Katarinas kranium har man inte hittat något spår av någon hammare, som sades vara "vapnet" ihjälslagaren hade utrustat sig med.

Bara ett år efter drottning Katarinas död gifte Gustav om sig med den unga svenska adelsdamen Margareta Leijonhufvud. Katarinas av Sachsen-Lauenburg gravkista stod tillfälligt i Storkyrkan i Stockholm. Inte förrän kungen själv hade avlidit begravdes han tillsammans med Margareta, men även med Katarina, i Uppsala domkyrka.


Katarina avbildad på gravmonumentet i Uppsala domkyrka.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar