lördag 20 september 2014

Gustaf V:s och Victorias 133:e bröllopsdag

I februari 1881 mötte kronprins Gustaf av Sverige prinsessan Victoria av Baden för första gången. Mötet ägde rum hos Preussens drottning och Tysklands kejsarinna Augusta. Gustaf var då 22 år gammal och Victoria hade fyllt 18. Anledningen till att Sveriges kronprins befann sig i Tyskland var att han var inbjuden till den blivande Vilhelm II:s av Tyskland och prinsessan Auguste Viktorias bröllop.

Victorias far, Fredrik I av Baden, bad Gustaf att stanna hos dem en tid. Det gjorde Gustaf, som blivit förtjust i den unga, vackra prinsessan av Baden. En vecka efter besöket hos kejsarinnan Augusta friade kronprinsen till Victoria. Hennes far svarade att javisst, hans dotter fick gärna bli kronprinsessa av Sverige. Den 12 mars 1881 tillkännagavs förlovningen mellan kronprins Gustaf och prinsessan Victoria av Baden.

Efter att Gustaf återvänt till Stockholm började man på Karlsruhes slott, slottet prinsessan Victoria växt upp på, förbereda för ett kungligt bröllop. Victoria studerade också svenska, meningen var att hon skulle ha lärt sig så mycket av språket som möjligt innan hon landsteg i Sverige, landet hon en dag skulle bli drottning i.

Gustaf återvände till Baden flera gånger. Han firade påsk med sin trolovades familj. Den 20 september vigdes Gustaf och Victoria först borgerligt i musiksalen på Karlsruhes slott. Sedan ägde den kyrkliga vigseln rum i slottskapellet. Det sköts salut för det nygifta kronprinsparet av Sverige, bröllopet firades glatt i tre dagar.


Victoria i sin brudutstyrsel. Klänningen dekorerades med myrten.

Efter festligheterna begav sig Gustaf åter hem till Sverige, den här gången följde hans Victoria med honom. Paret kom först till Danmark. Därifrån reste de med fregatten Vanadis till Göteborg, varifrån resan gick vidare mot huvudstaden. I oktober hölls där en middag till den nyblivna kronprinsessans ära. Kung Oskar II höll då följande tal:
"Hennes vagga stod i fjärran land, men hon kommer icke som en främling, ty svenska äro Victorias anor. Måtte dessa murar under en lång och säll framtid hägnande omsluta det hem, till vilket hon genom kärlekens makt nu blivit återbördad."

Det Oskar sade stämde. Victoria var sondotter till prinsessan Sofia av Sverige. Sofia var i sin tur dotter till den avsatte kung Gustav IV Adolf av Sverige och hans gemål drottning Fredrika. På så sätt knöt Bernadotterna, i och med Gustafs och Victorias äktenskap, ännu fler släktband till Gustav Vasa och hans stora familj.

Kronprinsparet bosatte sig i en av våningarna på Stockholms slott. Deras äktenskap var till en början mycket lyckligt. De fick tre söner tillsammans: Gustaf (VI) Adolf (född 1882), Wilhelm (född 1884) och Erik (född 1889). Kronprinsessan tog en del starka mediciner under sin sista graviditet; förlossningen av den yngsta sonen blev också mycket svår för henne. Detta ledde till att prins Erik blev lätt utvecklingsstörd. Det var inget som syntes på honom, men han levde ett tillbakadraget liv och syntes sällan på festliga tillställningar. Prinsen avled relativt ung, 29 år gammal.


Kronprinsessan av Sverige med sina tre söner. Från vänster; Gustaf Adolf, Erik och Wilhelm.

Några år efter Eriks födelse var kronprins Gustafs relation till sin hustru inte längre lika god. Paret sågs allt mer sällan tillsammans. Victorias hälsa var klen och hon spenderade mycket tid utomlands, ofta i Italien, ifrån sin familj, med sin livläkare Axel Munthe. Kronprinsparets, så småningom kungaparets, relation blev från denna stund aldrig densamma som den varit i Karlsruhe, i September månad år 1881.


Victoria och Gustaf som nygifta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar