torsdag 11 september 2014

Ulrika Eleonora d.ä. 358 år!

Prinsessan Ulrikke Eleonore föddes den 11 september 1656 i Köpenhamn som sjätte och yngsta barn till kung Fredrik III och drottning Sofia Amalia av Danmark. Där växte hon upp med sina äldre syskon Kristian (V), Anna Sofia, Fredrika Amalia, Wilhelmine Ernestine och Georg. Av dem alla beskrevs Ulrika Eleonora som mildast, tåligast och barmhärtigast. Hon var en stor välgörare, både under tiden som dansk prinsessa och som svensk drottning. Då hon hade dessa egenskaper och detta goda sinne blev hon mycket omtyckt i sitt hemland, men även i Sverige.

"Jag tror inte att någon kunglig person har blivit så sörjd som Hennes Majestät. Här är en allmän gråt och jämmer, och alla människor går sorgklädda, i hela staden finnes knappt en aln svart tyg att köpa", som grevinnan De la Gardie uttryckte sig efter Ulrika Eleonoras död år 1693.

Ulrika Eleonoras tilltalsnamn ska ha varit Eleonora.

På sin tid ansågs hon vara "måttligt" vacker. Hon var inte ful, men inte heller en uppmärksammad skönhet. Själv tycker jag, av en del porträtt att bedöma, att hon var vacker för att vara avporträtterad under barocken. Jämför man med porträtt av andra kvinnor, som målats under samma tidsepok, föredrar jag ofta Ulrika Eleonoras "utseende". Porträtten kan självfallet ha "förskönats", åtminstone på det vis som var vackert då. Idag håller vi kanske inte alltid med om skönheten man såg i dessa porträtt då.

Karl XI av Sverige, Ulrika Eleonoras framtida gemål, framförde sitt frieri till henne när hon var nitton år gammal, 1675. Kungen själv var ett år äldre. Danmarks då nye kung - prinsessan Ulrika Eleonoras bror, Kristian V - samtyckte till äktenskapet. Men när det Skånska kriget bröt ut ett år senare, ångrade han sig och höll kvar sin yngsta syster i Köpenhamn. Ulrika Eleonora ska ha förälskat sig i kung Karl vid en första blick på porträttet av honom. Hon vägrade ge upp sin förlovning och gjorde allt för att hjälpa och visa svenska krigsfångar i Danmark sitt stöd. Hon pantsatte en del av sina dyrbara smycken för att kunna försörja dessa soldater.

Efter den slutna freden mellan Sverige och Danmark, landsteg Ulrika Eleonora dock år 1680 i Helsingborg, efter att ha färdats med skepp från Danmark. Inte heller Karl XI ska ha varit helt förtjust i sin blivande hustrus utseende vid första anblicken av henne. Men parets äktenskap blev trots allt lyckligt.


Porträtt som ska föreställa prinsessan Ulrika Eleonora av Danmark som barn, målat av Pierre Signac.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar