lördag 4 oktober 2014

Karl IX 464 år!

Den blivande Karl IX föddes den 4 oktober 1550 på slottet Tre Kronor i Stockholm, som yngsta barn till Gustav Vasa. Modern var drottning Margareta Leijonhufvud. Den höstdagen anade ingen, med tanke på att kung Gustav hade tre äldre söner, att den lille prinsen en dag skulle bli kung av Sverige.

När Margareta avled var hennes yngsta son ännu bara ett spädbarn. När Gustav Vasa dog hade Karl ännu inte fyllt tio år. Men han tilldelades då sin hertigtitel. Hertigdömet omfattade Södermanland, Närke och Värmland samt några socknar i Västmanland och Västergötland. Han var stolt över ha blivit 'hertig Karl', men som son till Gustav Vasa var han självklart mycket maktlysten, liksom sina två äldsta bröder. Detta maktbegär skulle svenska folket snart få ser mer av.

Som femtonåring deltog hertigen i Nordiska sjuårskriget, tillsammans med bröderna kung Erik XIV och hertig Johan, den svenska arméns två överbefälhavare. Anledningen till att brodern hertig Magnus aldrig gjorde något större väsen av sig var att han redan i tidig ålder visade tecken på sinnessjukdom.

Även Erik XIV blev så småningom sinnessjuk, vilket var huvudanledningen till hans avsättning. Det var hertigarna Johan och Karl som lyckades knuffa Erik av tronen och det var de som spärrade in kungen och förflyttade honom från ett slott till ett annat, gång på gång. Johan, som blev kung, förgiftade också förmodligen senare Erik, vilket ledde till dennes död.

Men när Johan III blivit svensk regent kunde han och hertig Karl inte längre komma överens. Bråken rörde saker som Karls hertigdöme, men också Johans syn på kyrkan. Karl var protestant och inget i världen kunde ändra på det. Johan religion var visserligen också den protestantiska kristendomen, men han var mycket intresserad av andra religioner och lät sin katolska gemål utöva sin religion i Sverige. Gustav Vasa hade dock förbjudit andra syner på Gud och kyrkan än den protestantiska efter reformationen han genomförde och hertig Karl höll definitivt med sin far på den punkten. Han ogillade Johan III:s drottning, Katarina Jagellonica, som var polska och alltså därmed katolik.

Efter Johans död år 1592 blev hans äldsta son Sigismund kung av Sverige. Sigismund hade tidigare valts till polsk tronföljare och var vid den här tiden också kung av Polen - Sigismund var katolik. Detta kunde Karl inte acceptera. En katolsk drottning, som inte lade sig i politiken, var en sak. Men en katolsk konung av Sverige? Hu, det gick inte an!

Sigismund hann bara styra Sverige i sex år. Den korta regeringstiden avslutades med slaget vid Stångebro 1598, där hertig Karls armé mötte kung Sigismunds. Hertigen segrade och Sigismund tvingades fly från Sverige, hals över huvud. Han höll sig i Polen resten av livet, där han blev mycket omtyckt och än idag är en ihågkommen kung.

Hertig Karl tog genast över regeringen av Sverige. I nära fem år var han riksföreståndare, innan han kröntes till kung 1604.


Karl IX i yngre år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar