torsdag 30 oktober 2014

Karl IX:s 403:e dödsdag

Karl IX är en av de män som inte har innehaft titeln "kung av Sverige" särskilt länge. I sju år var han rikets konung, år 1604 till 1611. Men han styrde Sverige redan innan det. Då han år 1599 jagade bort sin brorson Sigismund från Sverige, utnämnde Karl sig själv till riksföreståndare.

Jag själv skulle säga att Karl IX var en ganska grym regent. Alltså grym som i hemsk, inte positivt grym. Fast jag antar att alla kungar har sina mörka sidor. Hur som helst, så fort kung Sigismund hade flytt till Polen satte hertig Karl igång med att "rena" Sverige från anhängare till den avsatte Sigismund. Karl började med att resa söderut och dömde tjugotvå personer till döden i Kalmar. De avrättades i vad som kallas Kalmar blodbad, år 1599.

Året därpå anklagades tretton män i Linköping för att ha förrått hertig Karl, alltså för att ha ställt sig på Sigismunds sida i de båda regenternas krig. Sex av dessa män dömdes till fängelse, resten till döden. Men då en del av dem knäböjde inför hertigen och bad om förlåtelse, frikände han dem; två personer. De resterande fem männen avrättades genom halshuggning i Linköpings blodbad. En av dessa var hovmarskalken och riksrådet Gustav Banér. Under Erik XIV:s regeringstid hade Banér stått på hertigarna Johans och Karls sida, men hade efter Johan III:s död gått över till Sigismunds "gäng".

Kring förra sekelskiftet målade den svenska konstnärinnan Fanny Brate en tavla som visar Gustav Banér, tagande ett sista farväl av sin familj, så som Brate föreställde sig det:


Idag finns flera minnesmärken efter Karl IX i Sverige. Han grundade staden Karlstad, som är Sveriges sjuttonde största tätort och hela Nordens fyrtionde största stad. Där står en står en staty av honom, rest 1926. Även på Kungsportsplatsen i Göteborg finns en ryttarstaty av Karl IX från 1904.

Kungen avled i Nyköping den 30 oktober 1611 och ligger begravd i Strängnäs domkyrka. Efter hans död blev äldsta sonen Gustav II Adolf svensk kung.


Samtida porträtt av Karl IX.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar