fredag 31 oktober 2014

Gustav IV Adolfs och Fredrikas 217:e bröllopsdag

Den 31 oktober 1797 hölls vigseln mellan den 19-årige kung Gustav IV Adolf av Sverige och den endast 16 år gamla Fredrika av Baden i Slottskyrkan i Stockholm. Gustav Adolf hade tidigare varit trolovad med den ryska storfurstinnan Alexandra Pavlovna. Anledningen till att det inte hade "blivit något" mellan den unge kungen och storfurstinnan var Alexandras religion, den ortodoxa kristendomen. Gustav IV Adolf var självklart protestant och en mycket troende sådan. Det enda egentliga kravet han hade på sin blivande brud var att hon skulle ha samma religion som han. Var hon inte fostrad enligt protestantismen blev hon tvungen att konvertera till denna religion, vilket Alexandra Pavlovna inte ville gå med på.

Fredrika Dorotea Vilhelmina av Baden var dock protestant, som tysk prinsessa. Ett plus i kanten var också att hon ansågs vara mycket vacker.

Det unga kungaparet, som knappt kände varandra alls vid bröllopstillställningen, fick snart en mycket god relation. Två år efter deras giftermål föddes det första barnet, en kronprins som fick namnet Gustav, efter sin far och sin farfar. Totalt födde Fredrika sin make fem barn: kronprinsen, Sofia, Karl Gustav, Amalia och Cecilia. Karl Gustav avled tragiskt nog redan som treåring.

Genom åren som ungt, gift par gjorde Gustav Adolf många besök i sin gemåls sängkammare. Detta fick förstås Stockholms hov också reda på. Riksmarskalken Axel von Fersen tyckte att dessa visiter var så pass många att han till slut diskret bad kungen om att "skona drottningens hälsa".

De första åren av seklet 1800 levde alltså Gustav Adolf tillsammans med Fredrika och deras barn ett lyckligt, ganska privat och behagligt familjeliv i Stockholm. Ofta reste de ut till Haga, där de var "lediga" och slapp undan Stockholms innerstad.

Åren 1808-1809 utkämpades det Finska kriget mellan Sverige och Ryssland i Sveriges östra rikshalva: Finland. Och det som inte fick ske skedde; Finland gick förlorat till Ryssland; Finland, som hade varit en del av det svenska riket sedan 1200-talet. Kungen, Gustav IV Adolf, fick skulden för detta och avsattes i en statskupp 1809. Han och hans familj hölls i fångenskap på Gripsholms slott året ut. Det året kom Gustav Adolf och Fredrika åter varandra närmare, efter ett par års kyla. Makarna fanns där för varandra och barnen när livet var svårt.

Efter att den avsatta kungafamiljen landsförvisats flyttade familjemedlemmarna in på slottet i Baden, där Fredrika växt upp. Fredrika var under den här perioden mycket lycklig; hon fick återse sin mor och andra närstående släktingar och vänner. Gustav Adolf längtade i stället bort från Baden. Kanske tillbaka till Sverige, kanske någon annanstans. En dag hade han plötsligt rest ensam till Schweiz, utan att i förväg meddela sin hustru om sina planer. Redan då började Fredrika oroa sig för vad hennes man skulle hitta på härnäst.

År 1810 flyttade Gustav Adolf och Fredrika isär för gott. Därefter ansökte Gustav Adolf om skilsmässa. Fredrika motsatte sig först detta, men efter ett år gav hon med sig och makens ansökan beviljades. Han klarade helt enkelt inte av att leva tillsammans med Fredrika längre. Fredrika fick ansvara för barnen, medan Gustav Adolf levde olycklig, ensam och utstött i Schweiz. Han överlevde dock sin före detta gemål och avled i Sankt Gallen 1837.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar