lördag 26 juli 2014

Drottningholms slott

I förrgår, den 24 juli, besökte jag Drottningholms slott. Jag har flera gånger tidigare promenerat i slottsparken (jag bloggade om ett besök i april), men aldrig sett insidan av slottet. Så jag och familjen passade på att göra det, då en av min mammas närmsta väninnor kom till Stockholm från södra Sverige och hade planerat att besöka Drottningholms slott.


Slottets fasad sedd på håll

Det var otroligt varmt utomhus, omkring 32 grader i skuggan, och inte särskilt mycket svalare i slottet. Men helt okej temperatur, så länge man har en solfjäder att fläkta sig med. Inte heller på Drottningholms slott är fotografering tillåtet, så åter har jag lånat några bilder på interiören från Google. Vi gick ingen guidad visning, något jag tyckte var positivt, då jag inte har några problem med att slippa guidning.


Trapphuset i slottets övre våning

Det nuvarande Drottningholms slott började byggas år 1662, på initiativ av ägaren änkedrottning Hedvig Eleonora. Nicodemus Tessin d.ä., far till den Nicodemus Tessin som bland annat inledde projektet med byggandet av dagens Stockholms slott, var ansvarig arkitekt för Drottningholms slott och ledde bygget. År 1664 stod slottets huvudbyggnad färdig i överdådig barockstil. Men inte förrän 1750, långt efter Tessins död, avslutades byggnationerna på slottet - det såg då utvändigt ut på ett ungefär som det gör idag. 

Innan Hedvig Eleonora lät bygga sitt tjusiga barockslott stod där ett annat slott, i ungefär samma storlek och med samma namn. Det tidigare Drottningholms slott hade kung Johan III år 1579 rest, på samma plats som det senare slottet är beläget, åt sin gemål drottning Katarina Jagellonica. Efter Katarinas död kom Drottningholms slott i änkedrottning Katarina Stenbocks, Johan III:s styvmors, ägo och gick senare i arv till drottningarna Maria Eleonora och Kristina.

Men 1661, då Hedvig Eleonora var ny ägare av slottet, brann det ner. Därför lät änkedrottningen bygga ett nytt modernare slott, som visserligen färdigställdes flera decennier efter hennes död.

Då den blivande drottning Lovisa Ulrika fick slottet i gåva på 1740-talet, i och med sitt giftermål med kronprins Adolf Fredrik, fortsatte det att byggas på, nu i rokokostil. I slottsparken restes också bland annat lustslottet Kina slott, som Lovisa Ulrika fick i födelsedagspresent av sin make. 

Gustav III fortsatte att dekorera slottsparken med nya byggnader på 1770- och 80-talen. Flera senare Bernadottekungar har också koncentrerat sig på slottets interiör.


Det första rummet vi trädde in i är smyckat med en del exotiska målningar och gobelänger (se till exempel dromedaren på bilden ovan). 

Efter det kommer man till Hedvig Eleonoras paradsängkammare, ett av de första rummen som färdigställdes med inredning på Drottningholms slott. Väl utsmyckat med det finaste änkedrottningen kunde erbjudas. Flera av slottets salar skiner av guld, paradsängkammaren är en av dessa.


Hedvig Eleonoras paradsängkammare

Nästa sal är Hedvig Eleonoras audienssal, eller Ehrenstrahlsalongen. Stora målningar föreställande kung Karl XI och hans drottning Ulrika Eleonora - i vissa av dessa målningar kan man dessutom få syn på parets tre barn - pryder väggarna. Konstnären är David Klöcker Ehrenstrahl, därav salongens namn.

I flera salar kan man sedan få se stora porträtt av svenska och andra europeiska kungligheter - kung Adolf Fredrik, drottning Lovisa Ulrika, Gustav III, drottning Sofia Magdalena, hertig Karl (XIII), hertiginnan (drottning) Hedvig Charlotta, hertig Fredrik Adolf och prinsessan Sofia Albertina är de svenska. Bland de utländska regenterna får vi se Ludvig XV och Ludvig XVI, de franska kungarna, samt tsaritsan Katarina II av Ryssland.


I Karl X Gustavs galleri täcker målningar vilka skildrar Karl X Gustavs krig i Danmark väggarna. Galleriet är stort, tavlorna likaså. De sattes upp av Karl Gustavs gemål för att hedra den avlidne kungen. I salen finns även en byst av Karl X Gustav.


Karl X Gustavs galleri

Flera av rummen är inredda i rokoko/gustaviansk stil, bland annat slottsbiblioteket, som är mycket väl bevarat. Böckerna är till största delen Lovisa Ulrikas. Det var också drottningen som lät inreda det vackra biblioteket.


Lovisa Ulrikas bibliotek

Några trappor upp finns fler rum att besöka, bland annat Generalsalen. Där hänger ett porträtt föreställande Karl XII. 18 andra målningar i salen föreställer hans generaler. Karl XII:s syster, Ulrika Eleonora, lät inreda salen efter broderns död 1718.

Vandrar man genom Karl XI:s galleri och ytterligare ett rum kommer man till Rikssalen, där 20 porträtt, varav 17 är målade i helfigur, av Europas regenter under 1850-talet hänger. Bland dessa räknas Sveriges kung Oskar I med. Det är Oskars gemål, drottning Josefina, som lyckats samla ihop målningarna från Europas kunga- och furstehus, samt kejsardömen. Jag blev själv mycket imponerad när jag såg alla dessa porträtt. 


Rikssalen

Man kan också kika in i salongen bredvid, där ses mindre målningar föreställande några utav Europas kvinnliga kungligheter under samma tidsepok. Dörröppningen är spärrad, så man kan bara blicka ut över salongen, men jag såg att en målning representerar kejsarinnan Eugénie av Frankrike, Napoleon III:s hustru. Några av de andra föreställer möjligtvis, av mina ögon att bedöma, drottning Josefina själv, regerande drottning Viktoria av Storbritannien och kejsarinnan Elisabeth, eller Sisi, av Österrike, Frans Josef I:s gemål.

Jag och min bror gick på "guldjakt" i slottet. Vi fick en varsin karta av tjejen i som arbetade med att ta inträde, med bilder av föremål i guld som finns utplacerade på olika platser i slottet (exempelvis porträttet av Gustav III iklädd uniform i guld, se bilden längre upp). Dessa föremål skulle vi hitta, vilket vi gjorde och sedan blev belönade för med varsin chokladguldpeng, med texten "de kungliga slotten".


Drottningholms slottsteater tillkom också under kung Adolf Fredriks tid som kung, på initiativ av Lovisa Ulrika. Teatern hade dock sin storhetstid under Gustav III:s regeringstid. Bredvid slottsteatern finns presentshopen Teaterboden, i vilken jag köpte en kalligrafipenna och bläck. Jag är nöjd med inköpet! Min bror köpte en sigillstämpel med tre kronor, samt vax. Vi kan alltså kombinera våra inköp och skriva brev på gammaldags vis.


Min penna med bläck


Broderns sigillstämpel och vax


Jag har redan börjat förfalska namnteckningar...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar