torsdag 17 juli 2014

Sofia 178 år!

(Observera att inlägget skulle ha publicerats den 9 juli och gäller detta datum. För mer information, se tidigare blogginlägg.)

Sofia av Nassau, Sveriges blivande drottning, föddes den 9 juli 1836 på slottet Biebrich i den tyska staten Nassau. Föräldrarna var hertig Vilhelm I av Nassau och hans hustru Pauline av Württemberg - hertiginnan Pauline var för övrigt sedan lång tid tillbaka släkt med kung Gustav Vasa av Sverige, vilket betyder att ännu fler släktband knöts mellan dynastin Vasa och dynastin Bernadotte genom Sofias äktenskap med den blivande Oskar II av Sverige.

Sofias far, Vilhelm, ska inte ha varit någon trevlig figur. Han var ofta på dåligt humör och klagade och visade det öppet för sin familj. Han gjorde också narr av sin fru hertiginnan som han inte var särskilt lyckligt gift med. Då unga hertiginnan Sofia fyllt tre år avled hennes far. Sofia växte då upp med sin mor och de äldre syskon som ännu inte flyttat hemifrån.

Sofia var yngst av hertigens alla barn; två syskon och fyra överlevande halvsyskon hade hon. Då mamma Pauline gick bort år 1856 skulle Sofia fylla 20 år, men var ännu inte gift och bosatt i eget hem. Hon flyttade till sin halvsyster Marie, som blivit furstinna av Wied, och dennas make. Det var där Sofia så småningom skulle träffa och bli förtjust i prins Oskar av Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar