torsdag 24 juli 2014

Lovisa Ulrika 294 år!

Den 24 juli 1720 föddes prinsessan Lovisa Ulrika som sjätte barn och femte dotter till kung Fredrik Vilhelm I av Preussen och dennes gemål Sofia Dorotea av Hannover, drottning av Preussen. Lovisa Ulrika skulle komma att favoriseras av sin far, med tanke på hans många barn. Prinsessan hade nio syskon, fem systrar och fyra bröder. De två hon stod närmast var dock den äldre systern Sofia Dorothea och deras yngre bror August Vilhelm.

Lovisa Ulrika var en mycket bildad flicka, som brydde sig om och var intresserad av sin utbildning. Hon växte upp under tiden vi kallar upplysningen, något hennes utbildning präglades av. Hon lärde bland annat känna och brevväxlade med den franske filosofen Voltaire. Lovisa Ulrika höll också under sin barndom kontakten med sin gudmor, drottning Ulrika Eleonora d.y. av Sverige, genom brev.

Prinsessan Lovisa Ulrikas guvernanter och informatorer var för övrigt franska, då det preussiska hovet var mycket influerat att det "moderna" Frankrike.

Prinsessan av Preussen betraktades på sin tid som mycket vacker. Hon hade många friare som kom från flera av Europas nationer, men alla för Lovisa Ulrika föreslagna äktenskap avslogs. Den ryska tsaritsan, Elisabet, hade valt Adolf Fredrik av Holstein-Gottorp till svensk tronföljare, då det svenska kungaparets äktenskap förblivit barnlöst. Efter att Adolf Fredrik anlänt till Sverige, planerades en allians mellan Sverige, Ryssland och Preussen. Fred skulle slutas ifall den svenske kronprinsen och den ryske tronföljaren Peter (III) ingick äktenskap med preussiska prinsessor. Den blivande tsar Peter III gifte sig då med Sofia av Anhalt-Zerbst, mer känd under namnet Katarina (II) den stora. Adolf Fredrik presenterades för Lovisa Ulrika och hennes yngre syster Anna Amalia. Lovisa Ulrika beskrevs av flera svenska besökare, samt av sin bror Fredrik II av Preussen, som viljestark, temperamentsfull och högdragen - "svårhanterlig" - och därför rekommenderades Adolf Fredrik i stället att välja den milda och "godhjärtade" Anna Amalia till sin brud. Men Sveriges tronföljare ville ha prinsessan Lovisa Ulrika till gemål - så kom det sig att prinsessan av Preussen blev drottning av Sverige.


Prinsessan Lovisa Ulrika av Preussen, porträtterad av Antoine Pesne.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar