tisdag 15 juli 2014

Karin Månsdotters 446:e kröningsdag

(Inlägget gäller datumet den 5 juli och skulle ha publicerats då. Se länken för mer information om förseningen.)

Den 4 juli 1568 gifte sig kung Erik XIV med knektdottern Karin Månsdotter, som i och med äktenskapet officiellt blev Sveriges drottning. Bröllopet firades av Erik och Karin själva, men en stor andel av svenska folket, framför allt adeln, var missnöjda med kungens val av gemål. Den 5 juli, dagen efter vigseln i Storkyrkan, kröntes Karin Månsdotter till drottning. Karin är en av Sveriges tre drottningar som inte varit/är av kungligt eller adligt ursprung - de två andra är Desideria (1777-1860) och Silvia (född 1943).

Men drottningtiteln skulle Karin inte behålla länge - den 29 september 1568 fängslades hennes make, likaså hon själv och deras barn Sigrid och Gustav, av Eriks halvbror Johan (III), som utnämndes till Sveriges konung.

Karin, Erik och Sigrid flyttades runt mellan olika svenska slott och fästningar. Sonen Gustav landsförvisades från Sverige till Polen. Efter Eriks död 1577, då Karin och Sigrid släpptes ur fångenskapen, bönade och bad Karin Månsdotter kung Johan III om att få sin son tillbaka. Johan var rädd att Gustav skulle störta honom, Johan, och själv ta makten i Sverige - kungen sade nej. Men han skänkte Karin ett stort gods i Finland, som då tillhörde Sverige, där hon kunde leva gott resten av livet. Sin son återsåg hon först år 1596 i nuvarande Tallinn.


Karin Månsdotter tecknad av maken Erik i fångenskapen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar