tisdag 22 juli 2014

Louise 125 år!

(Observera att inlägget gäller och skulle ha publicerats den 13 juli, jag ursäktar förseningen som förmodligen blir den sista på ett tag.)

Louise av Battenberg  föddes den 13 juli 1889 i storhertigdömet Hessen, Tyskland. Hennes far, Ludvig Alexander av Battenberg, var en tidigare tysk prins som fötts i kejsardömet Österrike. Louises mor, Viktoria av Hessen-Darmstadt, var dotterdotter till drottning Viktoria av Storbritannien. Drottning Viktorias dotter Alice hade gift sig med Ludvig IV av Hessen och deras dotter Viktoria, Louises mor, blev hertiginna av Hessen, därav Louises födelse i Tyskland.

Ludvig Alexander av Battenberg flyttade som ung man från Tyskland till London, gjorde karriär som brittisk sjöman och utsågs år 1912 till förste sjölord, befälhavare för den engelska flottan. Han var kusin till sin blivande hustrus far, Ludvig av Hessen - denne ansåg att Ludvig Alexander var för fattig för att ingå äktenskap med dottern Viktoria. 1884 gifte sig 'de älskande' Ludvig Alexander av Battenberg och Viktoria av Hessen-Darmstadt i alla fall, mot brudens fars vilja.

Louise var Ludvig Alexanders och Viktorias andra gemensamma barn. Hon växte upp med sin äldre syster och sina två bröder i England. En särskilt nära relation och hade Louise till yngsta brodern Louis, som hon höll kontakten med livet ut.

Familjen spenderade somrarna på slottet Heiligenberg i Darmstadt och i närheten gick Louise under en period i flickpension. Annars undervisades hon och systern Alice av en guvernant.

Louise hade under sin ungdom flera friare, men hon gifte sig inte förrän 1923 med Sveriges kronprins Gustaf (VI) Adolf. Gustaf Adolf hade tidigare varit gift med den engelska prinsessan Margareta av Connaught, som genom drottning Viktoria av Storbritannien hade flera släktband knutna till Louise - Margareta var sondotter till drottning Viktoria. Den svenska kronprinsessan hade dock avlidit av blodförgiftning i maj 1920, endast 38 år gammal.

1914 träffade Louise både Gustaf Adolf och hans hustru Margareta. Den ryska tsaritsan, Alexandra Feodrovna, fick besök av systern Viktoria och systerdottern Louise. Oro rådde i hela Ryssland och Alexandra ojade sig med rätta. Inom kort tid skulle den ryska revolutionen bryta ut och tsarfamiljen skulle obarmhärtigt avrättas.

På resan från Ryssland hem till England stannade mor och dotter under ett dygn i Stockholmstrakten, mottogs varmt av kronprinsparet och övernattade på Drottningholms slott. Då kunde varken Louise eller Gustaf Adolf ana att de nio år senare skulle vara förlovade.

Anledningen till att Louise och Viktoria hastigt lämnade Ryssland och tsaritsan var att första världskriget just brutit ut. Louises far hade tvingats lämna brittiska flottan, med tanke på hans tyska bakgrund - stark tyskfientlighet rådde i Storbritannien. Det tyska namnet Battenberg ändrades också till Mountbatten, som skulle låta mer engelskt.

Louise tjänstgjorde under några krigsår som frivillig sjuksköterska, hon hjälpte sårade soldater. Efter andra världskrigets slut belönades lady Louise Mountbatten med flera medaljer.


En ung Louise, porträtterad 1907 av Philip de László.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar